Pierwsza w Polsce książka kulinarna całkowicie poświęcona temu niesamowitemu składnikowi.
Aromatyczna tikka masala, otulająca umamicznym pomidorem lazania czy pierogi ruskie jak u mamy? To wszystko można przyrządzić przy pomocy niezawodnego składnika, sekretu wartościowej diety roślinnej – TOFU!
Autorem książki jest Konrad Budzyk z konta @przepisydlazielonych, dietetyk, weganin i autor bestsellera Hummusy i pasty.
Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.
Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.
Oprócz tego z książki dowiesz się:
Aromatyczna tikka masala, otulająca umamicznym pomidorem lazania czy pierogi ruskie jak u mamy? To wszystko można przyrządzić przy pomocy niezawodnego składnika, sekretu wartościowej diety roślinnej – TOFU!
Autorem książki jest Konrad Budzyk z konta @przepisydlazielonych, dietetyk, weganin i autor bestsellera Hummusy i pasty.
83 przepisy na kuszące roślinne dania
Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.
Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.
Oprócz tego z książki dowiesz się:
- czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,
- jak skomponować idealną marynatę
- i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów*.
***
Przewodnik świadomego obserwatora
Na kartach tej książki opisano oraz obrażono ponad 100 różnych ptaków, które można spotkać w Polsce.
• Który ptak nabija swoje ofiary na pal?
• Kto jest w stanie przy pomocy samej kupy zabić jastrzębia?
• Komu sikorki wydziobują mózgi?
• Co robi kaczka opodal krzaczka i dlaczego jest to sprawa dla prokuratury?
Jeżeli chcecie poznać odpowiedzi na te pytania, to mam dla was dwie wiadomości. Najpierw zła: powinniście się leczyć. Teraz również zła, ale z numerem dwa: trafiliście we właściwe miejsce. Poza tym prawdopodobnie i tak jest już dla was za późno. Ptaki są uzależniające. Nie trzeba ich nawet za często palić. Wystarczy rzucić na nie okiem.
W książce znajdziecie dobre rady, jak przygotować się do obserwacji ptaków, tak żeby nie odmrozić sobie tyłka, nie spaść z mostu i być może zrobić jedno lub dwa zdjęcia, na których faktycznie będzie widać ptaka, a nie tylko pięćdziesiąt odcieni gałęzi. Powiem wam również, jak dobrać karmnik, gdzie go powiesić i dlaczego ucierpi na tym wasze zdrowie psychiczne.
Dowiecie się, gdzie i kiedy można spotkać poszczególnych pierzastych potomków dinozaurów. Jak robi wróbel, a jak dzięcioł i kawka. Każde z nich oczywiście robi brzydko sobie nawzajem i otoczeniu, ale dodatkowo wydają różne podejrzane odgłosy, które warto znać, żeby wiedzieć, który drań was tym razem obudził.
Premiera już 19 czerwca 2024!
Polecamy: https://czest.info/książki oraz https://czest.info/poradniki