wtorek, 25 października 2022

Tomasz Jakubiak będzie gotował w Galerii Jurajskiej. Szykuje się kulinarne wydarzenie sezonu

Znany kucharz będzie gotował w Jurajskiej dania z dyni! Już 29 października w centrum handlowym szykuje się kulinarne show z Tomaszem Jakubiakiem, autorem książek i jurorem MasterChef Junior. Nie zabraknie ciekawych przepisów, a także degustacji przygotowanych dań.


Jurajska ugotuje jesienne specjały z dyni, a także pokaże, jak przygotować domowe kiszonki. Już w najbliższą sobotę, 29 października, w centrum handlowym będzie można znaleźć ogrom kulinarnych inspiracji. Wszystko za sprawą wydarzenia „Jakubiak jesiennie”.

Jesienna kuchnia ma swoje unikalne smaki. Jest rozgrzewająca, pełna „comfort food”, ale także potraw, dzięki którym możemy przetrwać chłodne dni. O tym, jak je przygotowywać z dyni, ale nie tylko, będzie można przekonać się w Jurajskiej. Szykujemy wielkie gotowanie i smakowanie, tego co ugotujemy – mówi Violetta Dziubin-Łuszczyk, dyrektor marketingu Galerii Jurajskiej.

Pomoże w tym m.in. Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek oraz gospodarz programów "Jakubiak w sezonie" i "Jakubiak lokalnie" w telewizji kuchnia+, a ostatnio także juror w programie TVN – MasterChef Junior. To właśnie pod jego okiem zostaną w galerii zorganizowane otwarte warsztaty kulinarne. W sumie przygotowano ich trzy odsłony o godz. 16.00, 17.00 i 18.00.

Wydarzenie jest okazją do tego, aby nie tylko podejrzeć Tomasza Jakubiaka w akcji, ale także poznać kilka oryginalnych i unikalnych sezonowych przepisów m.in. na potrawy z różnych gatunków dyni. Ugotowane na warsztatach dania każdy będzie mógł spróbować, a tym samym zainspirować się do ich odtworzenia w domu – mówi przedstawicielka Jurajskiej.

Na tym jednak nie koniec, bo atrakcje pobudzające kubki smakowe w Jurajskiej rozpoczną się już o godz. 15.00. Centrum przygotowało konkursy z nagrodami, a także animacje kulinarne, które w przerwach między warsztatami Tomasza Jakubiaka, poprowadzą autorzy książki „Kiszonkowo, smacznie i zdrooowo” i twórcy Nazdrooowie.pl.

Odwiedzający Jurajską będą mogli dowiedzieć się m.in. jak przygotować zdrowe kiszonki z różnych warzyw np. selera, marchwi, buraków czy rzodkiewki. Co więcej, prowadzący przybliżą ich walory zdrowotne, a także podpowiedzą, dlaczego warto je jeść zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy spada nasza odporność.


Pojawi się także okazja do degustacji. Na specjalnie stworzonym stoisku będzie można spróbować domowej roboty miodów smakowych, zakwasów, a także wspomnianych już kiszonek, w tym m.in. popularnego koreańskiego przysmaku, czyli kimchi.

Kiszonki są na nowo odkrywane i przeżywają dziś swój renesans. Coraz więcej osób przegotowuje je samodzielnie, a także coraz odważniej sięga po inne warzywa niż ogórki czy kapustę. Podczas animacji będzie można poznać różne przepisy i techniki kiszenia, a co najważniejsze, dowiedzieć się, jak zrobić je samemu – mówi Violetta Dziubin-Łuszczyk.

Atrakcji będzie więcej: sobotni wydarzenie wypełni familijne gotowanie oraz spotkanie z przedstawicielami marki DUKA, którzy opowiedzą o tym, jak udekorować stół. Do domu będzie można także wrócić z dynią. Jurajska rozda ich aż 1000! Trafią one w ręce osób, które 29 października zrobią w galerii zakupy min. 50 zł i w specjalnym punkcie okażą paragon.

Jeszcze nigdy nie było tak dobrze - 20-lecie Kabaretu Skeczów Męczących - 9 czerwca 2024 w Filharmonii Częstochowskiej

Filharmonia Częstochowska, 9 czerwca 2024, godz.16.00 Jeszcze nigdy nie było tak dobrze! Zapraszamy na nowy program, powstały specjalnie z o...