Znany kucharz będzie gotował w Jurajskiej dania z dyni! Już 29 października w centrum handlowym szykuje się kulinarne show z Tomaszem Jakubiakiem, autorem książek i jurorem MasterChef Junior. Nie zabraknie ciekawych przepisów, a także degustacji przygotowanych dań.
– Jesienna kuchnia ma swoje unikalne smaki. Jest rozgrzewająca, pełna „comfort food”, ale także potraw, dzięki którym możemy przetrwać chłodne dni. O tym, jak je przygotowywać z dyni, ale nie tylko, będzie można przekonać się w Jurajskiej. Szykujemy wielkie gotowanie i smakowanie, tego co ugotujemy – mówi Violetta Dziubin-Łuszczyk, dyrektor marketingu Galerii Jurajskiej.
Pomoże w tym m.in. Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek oraz gospodarz programów "Jakubiak w sezonie" i "Jakubiak lokalnie" w telewizji kuchnia+, a ostatnio także juror w programie TVN – MasterChef Junior. To właśnie pod jego okiem zostaną w galerii zorganizowane otwarte warsztaty kulinarne. W sumie przygotowano ich trzy odsłony o godz. 16.00, 17.00 i 18.00.
– Wydarzenie jest okazją do tego, aby nie tylko podejrzeć Tomasza Jakubiaka w akcji, ale także poznać kilka oryginalnych i unikalnych sezonowych przepisów m.in. na potrawy z różnych gatunków dyni. Ugotowane na warsztatach dania każdy będzie mógł spróbować, a tym samym zainspirować się do ich odtworzenia w domu – mówi przedstawicielka Jurajskiej.
Na tym jednak nie koniec, bo atrakcje pobudzające kubki smakowe w Jurajskiej rozpoczną się już o godz. 15.00. Centrum przygotowało konkursy z nagrodami, a także animacje kulinarne, które w przerwach między warsztatami Tomasza Jakubiaka, poprowadzą autorzy książki „Kiszonkowo, smacznie i zdrooowo” i twórcy Nazdrooowie.pl.
Odwiedzający Jurajską będą mogli dowiedzieć się m.in. jak przygotować zdrowe kiszonki z różnych warzyw np. selera, marchwi, buraków czy rzodkiewki. Co więcej, prowadzący przybliżą ich walory zdrowotne, a także podpowiedzą, dlaczego warto je jeść zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy spada nasza odporność.
Pojawi się także okazja do degustacji. Na specjalnie stworzonym stoisku będzie można spróbować domowej roboty miodów smakowych, zakwasów, a także wspomnianych już kiszonek, w tym m.in. popularnego koreańskiego przysmaku, czyli kimchi.
– Kiszonki są na nowo odkrywane i przeżywają dziś swój renesans. Coraz więcej osób przegotowuje je samodzielnie, a także coraz odważniej sięga po inne warzywa niż ogórki czy kapustę. Podczas animacji będzie można poznać różne przepisy i techniki kiszenia, a co najważniejsze, dowiedzieć się, jak zrobić je samemu – mówi Violetta Dziubin-Łuszczyk.
Atrakcji będzie więcej: sobotni wydarzenie wypełni familijne gotowanie oraz spotkanie z przedstawicielami marki DUKA, którzy opowiedzą o tym, jak udekorować stół. Do domu będzie można także wrócić z dynią. Jurajska rozda ich aż 1000! Trafią one w ręce osób, które 29 października zrobią w galerii zakupy min. 50 zł i w specjalnym punkcie okażą paragon.