poniedziałek, 2 września 2024

[KULINARIA] WPROWADŹ MAGIĘ FERMENTACJI DO SWOJEJ KUCHNI!

 [POLECAMY KSIĄŻKĘ] 

ALE FERMENT - Weronika Szwejk, Mikołaj Bator

Kiszonki zakwasy i przepisy na dania wspierające Twój mikrobiom


Veronika Szwejk oraz Mikołaj Bator, współzałożyciele największej ekologicznej manufaktury kiszonek w Polsce – Zakwasowni, stworzyli przepiękną książkę, która jest zwieńczeniem ich wielu lat pracy i doświadczenia.

W książce 4 pierwsze rozdziały są poświęcone naukowemu spojrzeniu na fermentację, opowiadają o korzyściach płynących ze spożywania fermentowanych produktów. Wywiadów zawartych w książce udzieliło grono specjalistów: lek. Krzysztof Majdyło @lekarz.majdylo, dr hab. n. med. Karolina Jakubczyk @prof_pum_karolina_jakubczyk oraz Magda Zdziechowska @zdrowy_brzuch

Odpowiadają m. in. na pytania:
  • Czy możemy żyć 120 lat?
  • Czy produkty fermentowane są bezpieczne dla wszystkich?
  • Czym dokładnie jest mikrobiom?
  • Jakie są naturalne zakwaszacze żołądka?
W dalszej części znajdują się przepisy na sezonowe dania z fermentowanych produktów podzielone według pór roku. Całość upiększają zdjęcia wykonane przez samą Veronikę. Jej prace zdobiły okładki magazynów, takich jak Wysokie Obcasy czy Elle.

***
Truskawkowy ocet, pachnące orientem kimchi, aromatyczna kombucha, chrupiące kiszone rzodkiewki, klasyczny zakwas z buraka z korzennym twistem, aksamitny zakwas owsiano-ryżowy…

WPROWADŹ MAGIĘ FERMENTACJI DO SWOJEJ KUCHNI!

Grudniowy OPEN CLASS w Snake Dance Częstochowa!

Co cię czeka? ŚWIĄTECZNA CHOREOGRAFIA  w stylu modern jazz/contemporary  z dodatkiem - CAMERA PRACTICE!  Nie dość, że będziesz mieć okazj...