piątek, 17 listopada 2023

[KULINARIA z KSIĄŻKĄ] Oddaj się przyjemności gotowania dzięki naszym propozycjom.

KOLACJA ZE ŚNIADANIEM. 
Przepisy na idealną randkę 
- Volodymyr Testardi
  • Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...?
Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.

Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje.

Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania – a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser!

Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów.

Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisu lub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą.

Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości.

Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki.

Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!

SZABATOWE PRZEPISY - Marc Grossman

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.

Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.

Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.
Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.

Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.

W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.

Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.

POMIDOR. Przepisy na każą porę roku 
- Beata Śniechowska

Król w kuchni jest tylko jeden.
Pomidor!


Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka.
 Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji.

Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!

Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. 
Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.

Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe.


[POLECAMY KSIĄŻKĘ] Tajemnicze śmierci, przerażające zbrodnie - to znajdziesz w naszych propozycjach.

PIEKŁO SIEROCIŃCA - Christine Kenneally Historia tajemniczych śmierci, zmowa milczenia i poszukiwanie sprawiedliwości Szokująca historia dwu...